drukken-brochures-kop

Wat U Voor Mooie Brochures
Van Drukken Moet Weten

Een bondige uitleg van de
vier belangrijkste druktechnieken

 

drukken-brochures-offsetHet meeste drukwerk zoals boeken, brochures, catalogi en tijdschriften wordt in de druktechniek 'Offset" vervaardigd. Over de hele wereld staan eigenlijk dezelfde offsetpersen en die zijn vooral van Duitse makelij.

Een drukpers is opgebouwd uit drie delen: een inleg, het drukgedeelte en de uitleg. Bij de inleg wordt het papier de pers ingevoerd. Bij de uitleg wordt het papier na het drukken weer op de pallet gestapeId en het drukgedeelte leggen we hier verder uit.

Het drukgedeelte bestaat uit druktorens. Per kleur heb je in principe één druktoren nodig. Een vierkleurenpers heeft derhalve normaal gesproken vier druktorens. Er zijn ook achtkleurenpersen en die draaien het papier na vier kleuren om,
zodat een drukwvel met één persdoorgang aan beide zijden
meteen in vierkleuren gedrukt wordt.

 

Kleuren 

drukken-brochures-kleurBij het drukken van brochures in full colour, wordt er gedrukt in de de kleuren Cyaan, Magenta, Geel en Zwart. Met deze kleuren kan men alle kleuren drukken. Soms wordt gewerkt met mengkleuren en die noemt men PMS-kleuren. Deze zijn genormeerd. Dus als je bijvoorbeeld in Polen PMS 300 drukt dan krijg je hetzelfde resultaat blauw als in Nederland.

Het resultaat van het drukken van een PMS-kleur is anders dan dat die kleur in vierkleuren wordt opgebouwd. Ben u daarvan bewust. Als je voor het drukken van uw brochures nog een kleur moet kiezen, neem dan bij voorkeur een PMS-kleur die makkelijk om te zetten is naar vierkleuren.

 

De verschillende kleuren worden worden verkregen door het beeld om te zetten in kleinere en grotere punten. Bekijk een krantenfoto maar eens met de loep. De puntjes noemt men in de grafische industrie raster.

 

Offset 

"Offset" komt van overzetten. De inkt wordt op de offsetplaat aangebracht en dat wordt weer overgezet op een rubberdoek en van het rubberdoek komt de afdruk op het papier van uw brochure. Druktorens bestaan dan ook uit een plaatcilinder, rubbercilinder en een tegendrukcilinder.

De drukplaat is een aluminium plaat waarvan het beeld vet is. Met behulp van een vocht- en inktwerk wordt de inkt op de plaat aangebracht.

Een normale offsetpers voor het drukken van brochures heeft het formaat 70 x 100 cm.
Dit noemt men het B1 formaat.

 

Diepdruk

Dit is een druktechniek die bij verpakkingsdrukwerk gebruikt wordt vanwege de heldere kleuren. Vanwege de opstartkosten wordt van diepdruk normaal gesproken alleen gebruik gemaakt bij hogere oplages.

De tijdschriften die echt in hoge oplages gedrukt worden, denk aan Libelle en Margriet, die worden ook in diepdruk vervaardigd. Het drukken van brochures in diepdruk komt niet zo vaak voor.

 

Per drukkleur heb je een koperen cilinder en daarin wordt het beeld gegraveerd. Bij vierkleurenwerk krijg je zo dus een Cyaan-, Magenta-, Geel- en Zwart-cilinder. Vervolgens worden deze cilinders in de pers geplaatst en kan het drukken beginnen. De drukcilinder loopt door een inktbak met een vloeibare inkt en vervolgens wordt met een rakel de overtollige inkt afgeschraapt. Het papier wordt tegen de cilinder geperst en dan zuigt het papier de inkt uit de gegraveerde napjes.

 

Hoogdruk

Deze druktechniek kennen de meeste mensen nog wel van de loden of houten letters. Het werken met die materialen is echter wel uit de tijd. Als er nu hoogdruk wordt toegepast dan is dat meestal bij flexodruk. Je kunt dan materialen met minder kracht bedrukken. Hoogdruk wordt dus niet meer gebruikt voor het drukken van brochures, catalogi en boeken.

 

Flexodruk 

Flexodruk wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het bedrukken van plastic. De drukvorm is een een fotopolymeer dat lijkt op een rubber doek. Op de fotopolymeer wordt een negatief van het drukbeeld gelegd en dan wordt het geheel met UV belicht. De belichte delen worden harder en en de onbelichte delen kunnen weggewassen worden. Zo onstaat een drukvorm waarvan het beeld hoger ligt. Vervolgens wordt de drukvorm met een rol van inkt voorzien en daarna op het te drukken materiaal geperst.

 

Zeefdruk

drukken-brochures-zeefdrukEen oude techniek waarmee hele mooie effecten kunnen worden bereikt voor uw brochure. Heldere kleuren en niet-transparante inkten. Het bedrukken van vlakke plastic materialen, maar bijvoorbeeld ook de raambiljetten van supermarkten.

 

Een fijne kunststof zeef wordt voorzien van een lichtgevoelige laag. Vervolgens komt daar de film op met het beeld en dit wordt dan met UV-licht belicht. Het belichte deel wordt hard en het onbelichte deel, het beeld, blijft zacht en wordt uitgespoeld. Vervolgens plaats je de zeef in de pers. De zeef heeft een opstaande rand en daarbinnen breng je een band inkt aan. Onder de zeef leg je het te bedrukken materiaal en met een rakel trek je de inkt door de zeef.

Kunstenaars doen dit nog vaak handmatig, maar er zijn ook half-
en vol-automatische zeefdrukpersen.

 

Gratis rapport 

Al meer dan tien jaar kopen wij drukwerk in het buitenland in. Wat daar bij komt kijken en hoe groot het voordeel kan zijn vindt u in het rapport dat u hieronder gratis kunt downloaden. Het rapport is van maart 2009 en beschrijft dan ook de actuele stand van zaken.

drukken brochures contact